Gåband

Det blir allt vanligare att vi unnar oss rejäla redskap och hjälpmedel för att kunna genomföra den nödvändiga motionen. Det är inte längre nödvändigt att ta sig till ett gym för att kunna röra på sig på ett sunt och hälsosamt sätt. Gåband och löpband är praktiska och bra redskap, som gör att du kan motionera hur vädret därute än är. Många tror att det är ett och samma redskap, och att det är användaren som gör skillnaden, men så är faktiskt inte fallet.

Ett gåband är ett både lättare och billigare motionsband än ett löpband. Har du tänkt dig långa löp- och joggingpass är ett löpband nödvändigt, eftersom bandet måste klara de påfrestningar som löpningen innebär. Löpbandet måste, med andra ord, vara betydligt robustare och tåligare, och det måste också ha en mycket större löpyta, eftersom du sträcker ut rörelserna mer vid löpning än vid promenad. Ett gåband, som du bara använder för promenad behöver alltså inte vara lika tungt, lika stort eller lika robust, och därför är de inte heller lika dyra.

Vare sig du försöker komma igång med regelbunden motion, eller om du har för vana att röra på dig och ta långa promenader varje dag, är ett gåband en bra investering. Alla vet ju att kost och motion är A och O för ett hälsosamt och friskt liv. Och vi blir faktiskt också mer och mer medvetna om vad vi stoppar i oss, och hur vi ska göra för att leva lite sundare och hälsosammare. Eftersom människokroppen är skapt för att användas, är det också nödvändigt att röra på sig. Många har idag stillasittande jobb, och får inte den naturliga motionen som man fick förr. Därför måste vi själva se till att aktivera oss, och motionera regelbundet.

Ett bra sätt att komma igång

Promenader är ett bra sätt att komma igång, och det kräver varken dyrbar utrustning eller särskilda kunskaper. Men, promenader och löpning är aktiviteter som är mycket beroende av väder och vind. Långa regnperioder, eller vinterns ishalka, brukar ofta sätta käppar i hjulet, och avbryta en positiv motionstrend. Skaffar du ett gåband kan du ta dina promenader torrskodd, avsett väder, och du behöver inte vara rädd för att bryta ben, eller dra på dig andra skador på grund av halkan. Det finns ju ingen mening med att motionera för hälsans skull, om man istället riskerar att dra på sig lunginflammation eller svåra skador.

Gåband är, som redan nämnts, ett betydligt billigare alternativ än löpband, men det finns också gåband i olika prisklasser. Vilket du ska välja beror förstås på vilka funktioner du vill ha, och hur avancerat gåband du behöver. Alla band har reglerbar hastighet, som gör att du alltid kan promenera i din egen takt. De flesta visar också hur långt och hur fort du går, samt hur många kalorier du förbrukar. För den som vill ha ännu mer koll, finns mer avancerade band, som då också kostar mer. Faktorer att ta hänsyn till när du ska köpa gåband är bland annat användarens maxvikt och motorns kapacitet.