Studsmatta

I trädgården på barnfamiljens bakgård är det inte sällan man ser en studsmatta pryda tomten. Det är föga förvånande att den är en av de mest populära sommar aktiviteterna vi har. Ända sedan eskimåerna använde valrosshud för att kasta upp varandra i luften har studsmattan utvecklats till att bli en av våra mest folkkära sommaraktiviteter.

 

Det finns dock en del att tänka på när det blir dags att införskaffa en studsmatta. För det första kan det vara värt att veta att de flesta studsmattor som säljs i Sverige är av den lite billigare varianten, vilket gör att man numera rekommenderar inköp via nätet för att studsmattorna ska hålla en högre standard, och därmed höja säkerheten och minska olyckorna.

Studsmatta

Skyddsnät till studsmatta

Ett skyddsnät är en oerhört prisvärd investering för att sätta ribban högt. När dina barn hoppar vill du inte gärna stå med hjärtat i halsgropen och vänta på den förestående olyckan. Ett skyddsnät ger ett grundläggande och effektivt skydd mot hemska olyckor som egentligen inte behöver inträffa.

 

En viktig sak att tänka på är fjädrarna. Det finns flera olika varianter för olika studsmattor, men en tumregel är att ju fler fjädrar du har desto längre kommer dess livslängd vara. Dessutom ger det en bättre studs då fler fjädrar stabiliserar upp bättre. Det är heller inte fel om de är lite bredare. Det medverkar till att bibehålla mattans form då de är betydligt svårare att dra ut.

 

Vad gäller formen så finns det naturligtvis flera att välja mellan. Den vanligaste är dock den cirkulära. Den rektangulära används mestadels för professionellt bruk, varför den inte är lika vanlig.

 

De flesta mattor är tillverkade i det UV-resistenta plastämnet polypropylen. Att mattan är skyddad mot UV-ljus är viktigt på grund av hållbarheten. En solblekt matta slits snabbare och snart blir du tvungen att införskaffa en ny.

 

Den kanske viktigaste säkerhetsbringande delen på en studsmatta är kantskyddet. Den finns för att förhindra att ett fall på kanten orsakar svåra olyckor och skador. Ett väl fungerande kantskydd omsluter både ramen, fjädrarna och fjäderfästen och har en tjocklek på minst 2 centimeter.

 

Studsmattans ram

Ramen är oftast gjort i ett stål med förstärkt yta både in- och utvändigt. Den förstärkta ytan bidrar såväl till det viktiga rostskyddet som den grundläggande hållbarheten. En ram som börjat rosta kan brytas av vid belastning och på så sätt orsaka onödiga olyckor. Dessutom är det väl rekommenderat att satsa på en lite tyngre studsmatta. Då ramen är det som sätter måttet för den totala vikten, är en tung sådan också mer robust.

 

Storleken på en studsmatta är direkt avgörande för hur din upplevelse kommer att se ut. Ett litet barn som hoppar på en lite större matta kommer inte uppnå samma effekt på studsen som en lite tyngre människa.