Träningscykel

De flesta som träningscyklar gör det för att bättra på konditionen. Kanske lika många använder cykling som uppvärmning för att mjuka upp kroppen innan de börjar lyfta tunga vikter. Träningscykling har en rad fördelar och de förebyggande effekterna för att undvika skador och stärka upp leder är i det närmaste oslagbara. Det är väl känt att det stärker hjärta och lungor, och hela benen arbetar tillsammans med sätesmusklerna och höftböjaren. Inte fullt så känt är att när motståndsregleringen ställs högt så börjar även muskler i överkroppen att arbeta. Påfrestningen som blir vid högt motstånd gör att enbart benen inte räcker till, utan fler muskelgrupper behöver understödja. Då arbetar mage, armar och bröst, och plötsligt har du en mycket enkel träningsform som tränar inte bara benen, utan även stora delar av överkroppen.

Träningscykel

Lårmusklerna är kroppens största muskelgrupp, och vid cykling tillhör lårmusklerna de mest belastade. Resultatet av detta blir att cykling blir en oerhört stärkande träning för hela kroppen och den totala fettförbränningen då de största muskelgrupperna tenderar att uppbåda den största kaloriförbrukningen vid aktivitet.
 

[maxbutton id=”6″]
 

För den som vill ha en välformad och iögonfallande rumpa är cykling en utmärkt övning för ändamålet. Sätesmusklerna är en av de huvudsakliga muskelgrupperna som belastas, och det ligger ju bra i tiden att kunna uppvisa en framträdande stjärt. Ju längre bak man sitter på sadeln, desto mer aktiveras sätesmusklerna vid träningscykling, och således minskas aktiviteten ju längre fram man sitter.

 

Har en stärkande effekt på musklerna

Träningscykling har även en stärkande effekt på musklerna intill ryggraden. Genom den vaggande rörelsen som uppkommer vid cykling tränas dessa muskler, och på så sätt kan man genom cykling förbättra stabiliteten på ett sätt som få andra träningsformer klarar. Hela ryggraden stärks och tillsammans med effekten på magen får du en ypperlig träning som till och med förbättrar och stärker din hållning.

Mer info hittar du på www.BraMotionscykel.se.

Det som huvudsakligen medför en sådan stabilitetsträning för knä och leder, i förhållande till löpning som bevisligen har en förslitningseffekt, är att endast 60-70% av din kroppsvikt ligger på höftleden när du cyklar. Det är en väldigt låg siffra med tanke på att vid löpning bär höftleden upp 250% av kroppsvikten vid varje nedslag. Det här blir en fingevisning om att det kanske är dags att plocka fram cykeln ur förrådet, smörja upp kedjan, damma av styret och påbörja resan mot en hälsosammare livstil utan arbetsamma besvär med knä, leder och höfter.