Spinningcykel

Dagens spinning har funnits i snart 25 år. Johnny Goldberg – eller Johnny G som han är mer känd som – är den sydafrikanska fitnessgurun som ligger bakom hela idén kring det som idag är spinningcykeln. Johnny G är en före detta tävlingscyklist som även tävlade i triathlon. Han är mannen som cyklade igenom hela Arizona i USA på strax under 30 timmar, vilket krossade det tidigare rekordet med nästan 4 timmar. Bakom sig har han flera revolutionerande träningsprogram och metoder som har hjälpt till att forma fitnesseran som idag präglar samhällets omfattande hälsovåg.

Spinningcykel

Det började med en olycka som höll på att kosta Johnny G livet. En natt när han satt på sin cykel under ett av sina nattliga träningspass blev han illa påkörd av en bil. Den hemska händelsen gav Johnny G motivationen att inleda arbetet med sin idé om cykling inomhus. I sitt kök i Kalifornien började han således bygga en inomhuscykel som kom att bli den första prototypen av dagens spinningcykel. Han har själv berättat att det inte tog lång tid innan hans vänner ville komma över för att prova den, och på den vägen var det.

Han var i färd att träna inför ett av sina exceptionella non-stop-lopp – denna gång den 3.100 mil långa resan från Los Angeles till New York – när han började utveckla idén. Han ansåg personligen att den traditionella motionscykeln inte riktigt levde upp till de krav och förväntningar han hade på sin träning, varför spinningen utvecklades som en tuffare variant med målet att så nära som möjligt efterlikna en racingcykel till både utformning och känsla.

Tekniken bakom spinningen

Johnny Goldberg ägnade 10 år åt att utveckla tekniken bakom spinningen, men de första spinningcyklarna började produceras redan 1992. Ett år senare hölls den allra första gruppträningen i spinning på Crunch Gym i New York.

 

1994 startade han, tillsammans med sin kollega John Baudhuin, fitnessbolaget Mad Dogg Athletics som var de första att börja producera spinningcyklarna. Redan efter två år hade spinningen expanderat till över 1.000 anläggningar i 30 länder. Mad Dogg Athletics är idag ett av världens ledande fitnessföretag med över 100.000 instruktörer världen över, och som dessutom ligger bakom en stor del av utvecklingen av ett flertal olika träningsmetoder utöver från spinningen.

 

2005 började Mad Dogg Athletics sin försäljning av spinningcyklar för hemmabruk, som på senare år har blivit alltmer populärt, tillsammans med gedigna instruktionsfilmer. Spinnningen är en ständigt växande träningsmetod som spås bli en av de allra populäraste träningsformerna inom bara några år tack vare den höga träningsintensiteten som i sin tur leder till de snabba resultatet som kännetecknar just spinning.