Trappmaskin

När trappmaskinen används på rätt sätt är den en av de absolut främsta och effektivaste träningsredskapen vi har att tillgå. Tekniken är baserad på den enkla rörelsen vi gör när vi går upp för en trappa, men det betyder inte att du kan kliva på en trappmaskin och plötsligt veta vad du gör. Det kan ta en stund innan man känner sig fullkomligt bekväm på en trappmaskin, och tekniken kan behöva övas in några dagar innan man får ut maximalt av träningen. Viktigt är dock att aldrig skynda på processen. Kroppen behöver tid för att anpassa sig till nya tekniker och träningsformer, och för att få ett så snabbt resultat som möjligt på trappmaskinen, vare sig det gäller en ökad styrka eller viktminskning, krävs det tålamod och en slipad teknik för absolut framgång.

träna i trappa eller Trappmaskin+

Få ut det mesta möjliga av en trappmaskin

Så hur får man ut det mesta av ett pass på trappmaskinen? Det första och viktigaste du bör tänka på är att se till så att fötterna står ordentligt och stadigt på plattorna. Hela sulan ska ligga emot plattan under hela rörelsen för bästa effekt. Beroende på om du vill träna styrka eller kondition kommer du få ta längre eller kortare kliv. För att träna upp styrkan krävs det att du tar ut stegen helt, medan om du vill träna kondition gäller det att inte ta ut stegen lika mycket, samtidigt som du håller en jämn och högre fart. Kom ihåg att du ska träna flåset och inte musklerna.

 

En trappmaskin har, likt roddmaskinen, ett inbyggt motståndsreglage. Det innebär att du själv reglerar motståndet genom hur hårt du trampar ner pedalerna. På de lite dyrare modellerna finns möjligheten att ställa in reglaget. Tumregeln är att ju högre siffra du har desto snabbare måste du trampa.

 

Trappmaskinens funktion och konstruktion kan liknas vid en crosstrainer. Du kliver upp på plattorna, en i taget, och ser till att fötterna står raka med sulorna plant mot pedalernas ytor. Innan du börjar trampa är det bästa att vänta tills båda har nått bottenläget. Ta tag om handtagens greppytor och se till att hålla kroppen rak. Hitta en hastighet som passar dig, så att du kan hålla en fin form på kroppen och samtidigt utföra rörelsen lätt och ledigt. Känner du att det drar i ryggen eller smärtar någonstans i kroppen bör du ta kontakt med kompetent personal för rådgivning, för vid rätt användning av trappmaskinen är det fullständigt skonsamt mot både knä, rygg och leder.